Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet

Főoldal » Általános iskola » Matematika
404
....
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Van x pad.

Az első mondat szerint a könyvek száma: `4*x+6`.

A második mondat szerint a könyvek száma: `5*(x-2)`

Ezek egyenlők.

`4*x+6=5*(x-2)` (zárójelbontás)

`4*x+6=5*x-10` (+10)

`4*x+16=5*x` (-4*x)

x = 16

16 pad van.

Ellenőrzés:

Van 16 pad. Minden padra teszünk 4 könyvet, akkor `16*4` = 64 könyv jut a padokra és még marad 6 könyv, tehát 64+6=70 könyv van. Ha 2 kivételével minden padra, vagyis 16-2 = 14 padra teszünk 5 könyvet, akkor `14*5` = 70 könyv van. A könyvek száma tehát 70.
0