Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekházii

Főoldal » Középiskola » Matematika
458
I. 3/5x + 2/3y= 1/3
II. 7/10x - 5/6y = 1/15

a / jel törtet szimbolizál
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
I. `3/5*x+2/3*y=1/3` `(*5/3)`

II. `7/10*x-5/6*y=1/15` `(*10/7)`

I. `x+(2/3*5/3)*y=1/3*5/3`

II. `x-5/6*10/7*y=1/15*10/7`

I. `x+10/9*y=5/9`

II. `x-50/42*y=10/105` (egyszerűsítés)

II. `x-25/21*y=2/21`

I. - II.:

`(10/9+25/21)*y=5/9-2/21`

`(70+75)/63*y=(35-6)/63` (*63)

145y=29 (/:145)

y = `1/5`

I. `3/5*x+2/3*1/5=1/3`

`9/15*x+2/15=5/15`

`9/15*x=3/15` (*15)

9x = 3 (:9)

x = `1/3`

Az egyenletrendszer megoldása az `(1/3;1/5)` számpár.
0