Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Konverzió

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
506
A glükóz fermentációjakor az alábbi reakció játszódik le:
C6H12O6 = 2 C2H5OH + 2 CO2 (etanol képződés)
A nem megfelelő körülmények esetén az alábbi mellékreakciók is
lejátszódhatnak:
2 C2H5OH + O2 = 2 CH3CHO + 2 H2O (acetaldehid képződés)
2 CH3CHO + O2 = 2 CH3COOH (ecetsav képződés)
100 kg 10 m/m% glükóz tartalmú oldatból kiindulva a termékelegyben 4,347 kg etanol, 0,244 kg acetaldehid és 0,467 kg ecetsav képződik.

1.: Határozza meg a glükózra vonatkoztatott konverziót és hasznos konverziót!
2.: Határozza meg a termékelegy m/m%-os összetételét (figyelembe véve a távozó és felvett gázokat)!

Mr(C6H12O6)=180,16; Mr(C2H5OH)=46,07; Mr(CH3CHO)=44,05;
Mr(CH3COOH)=60,05; Mr(CO2)=44,01; Mr(O2)=32,00
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
konverzió, fermentáció
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Szia,

csatoltam képként a megoldásomat, remélem nem hibáztam sehol, légyszives te is nézd át, hogy nem-e hagytam ki valamit.

remélem olvasható, a képek balról-jobbra haladva vannak sorba.

Esetleg kérdésed, észrevételed van nyugodtan írj!
1