Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Higításos pH-s feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
866
Mekkora térfogatú 0,1 mol/dm3 koncentrációjú ecetsavoldatot kell 500 cm3-re hígítani, hogy a pH-ja 3,50 legyen?
Ks(ecetsav)=1,77·10-5 mol/dm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
pH, hígítás
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`CH_3COOH` `Leftrightarrow` `CH_3COO^-` + `H^+`

pH = 3,5 `rightarrow` `[H^+]` = `10^(-3.5)` = `3.16*10^(-4)` `(mol)/(dm^3)`

A kapott oldatunk legyen c koncentrációjú.

Átalakul annyi belőle, amennyi a végső hidrogénion-koncentráció.

`K_s` = `([CH_3COO^-]*[H^+])/([CH_3COOH])` = `(3.16*10^(-4))^2/(c-3.16*10^(-4))` = `1.77*10^(-5)`

c = `5.97*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)` (legyen 0,006 a könnyebb számolás miatt)

500 `cm^3` oldatban tehát van 0,003 mol ecetsav

Mennyi 0,1 mólos ecetsav-oldatban van ugyanennyi ecetsav?

0,1 mol ecetsav van az eredeti oldat 1000 `cm^3`-ében.

0,003 mol ecetsav van `0.003/0.1*1000` = 30 `cm^3` ecetsav-oldatból indultunk ki.
1