Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
732
50,0 cm3 pH = 2,00-es sósavhoz mekkora térfogatú, pH = 11,0-es, erős bázisból készült oldatot kell önteni, hogy pH = 7,00-es oldatot kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

pH = 2 `rightarrow` `[H^+]` = `10^(-2)` `(mol)/(dm^3)`

50 `cm^3` oldatban van `50/1000*10^(-2)` = `5*10^(-4)` mol `H^+`

pH = 7 azt jelenti, hogy az oldat semleges lesz, vagyis a hozzáadott erős bázisban ugyanennyi mol hidroxidionnak kell lennie.

pH = 11 `rightarrow` pOH = 14-pH = 14-11 = 3 `rightarrow` `[OH^-]` = `10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`

1 `dm^3` oldatban van `10^(-3)` mol hidroxidion

Mennyi lúgoldatban van `5*10^(-4)` mol hidroxidion?

x = `(5*10^(-4))/(10^(-3))*1000` = 500 `cm^3` lúgoldatra van szükség.
0