Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEK 9.o. feladat megoldásban szeretnék segítséget kérni

Főoldal » Középiskola » Matematika
439
Adott egy egyenlő szárú háromszög, amelynek területe 768 mm2, az alapjának és a magasságának az összege 80 mm és a szár hossza mm-ben mérve egy egész szám. Határozza meg a háromszög oldalainak a hosszát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos, háromszög, 10.osztály, oldalak
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`T=768` `mm²`
`a+m``a``=80` `mm`
`m``a``=80-a` `mm`

`T=(a*ma)/2`

`768=(a*(80-a))/2` `//*2`
`1536=80a-a²`
`-a²+80a-1536=0`
Megoldóképlet:
`a1=48` `cm`
`a2=32` `cm`
`ma1=80-48=32` `cm`
`ma2=80-32=48` `cm`

`b²=(a/2)²+ma²`
`b1=sqrt((48/2)²+32²)=40` `cm`
`b2=sqrt((32/2)²+48²)=16sqrt(10)` `cm`

Tehát az első a jó megoldás, mert az egész szám.
`a=48` `cm`
`b=40` `cm`
0