Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Legyenszíves valaki segítsen!

Főoldal » Középiskola » Matematika
580
cos^2x=5/12*sinx
sin^2x=cos^2x-sin^2x/2
sin^2x=cos^2x
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Trigonometrikusegyenletek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
`cos^2x=5/(12)*sinx`
`1-sin^2x=5/(12)*sinx`
`sin^2x+5/(12)*sinx-1=0`
Ez sin x-ben másodfokú. Szóval y=sin x helyettesítéssel ez lesz:
`y^2+5/(12)*y-1=0`
aminek két ronda megoldása van. Az egyik -1-nél kisebb, az nem lehet sin x. A másik 0,813 körüli, abból kijön x, de ez olyan ronda, hogy attól tartok, elírtál valamit.
0

`sin^2x=cos^2x-sin^2x/2`
Ez sem tűnik olyannak, amit jól írtál volna fel. Nem lehet, hogy ezeket te magad találod ki??
`1.5·sin^2x=cos^2x`
`1.5·sin^2x=1-sin^2x`
`2.5·sin^2x=1`
`sin^2x=2/5`
a) `sin x = sqrt(2/5)`
x = ...
b) `sin x = -sqrt(2/5)`
x = ...

Biztos, hogy ez a feladat?
0

`sin^2x=cos^2x `
`sin^2x=1-sin^2x `
`2sin^2x=1 `
`sin^2x=1/2`

a) `sin x=1/sqrt 2`
Ez nevezetes dolog, ugyanis `sin 45° = 1/sqrt 2`
Ez az egyik olyan érték, amit kell tudni fejből.
De nem ez az egyetlen megoldás. Egyrészt a 360°-os periodikusság bejön:
x₁ = 45° + k 360°
Másrészt mivel `sin(x) = sin(180°-x)`, ezért ez is megoldás:
`180°-x = 45°`
`x = 135°`
és ez is 360 fokkal periodikus, tehát:
x₂ = 135° + k 360°

Ha nem fokban, hanem radiánban akarsz számolni:
x₁ = π/4 + 2kπ
x₂ = 3π/4 + 2kπ


b) `sin x=-1/sqrt 2`
Ez meg -45°-ot jelent, hisz `sin(-x) = -sin(x)`
Onnan ugyanúgy megy, mint az előbb, szóval periodikusság is kell, meg `sin(x) = sin(180°-x)` is:
x₃ = -45° + k 360°
x₄ = -135° + k 360°
0