Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trigonometrikus egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
453
Oldja meg a következő egyenletet a valós számok halmazán!
sin2x=2(x+π) ∙cos⁡(x+π)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, egyenlet, cos, sin, x
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`sin(2x)` = `2*sinx*cosx`

`cos(x+pi)` = `-cosx`

`2*sinx*cosx=2*(-cosx)*(x+pi)`

`2*cosx*(sinx-(x+pi))` = 0

1. `cosx` = 0

x=`pi/2+k*pi`

2. `sinx = x+pi`

x = `-pi`

Megoldás: `x in RR`, x = `-pi` , `pi/2+k*pi`, ahol `k in ZZ`.
Módosítva: 4 éve
0