Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S Kő felemelése

Főoldal » Általános iskola » Fizika
376
A tó fenekéről akarunk felemelni egy 9cm3 térfogatú követ, amelynek sűrűsége 2,6g/cm3. Mekkor erőre van szükség, amíg a víz alatt történik az emelés? Mekkora erővel tudjuk a levegőben egyenletesen emelni a testet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1

Akkor először a második kérdés:

Akkora erővel kell egyenletesen emelni, amekkora a kő súlya.

A mértékegységeket érdemes átváltani.

V = 0,009 `dm^3`

`rho` = 2,6 `(kg)/(dm^3)`

`rho_v` = 1 `(kg)/(dm^3)` (A víz sűrűsége, erre is szükségünk lesz)

F = `m*g` = `rho*V*g` = `2.6 (kg)/(dm^3)*0.009 dm^3*10 m/s^2` = 0,234 N

A kő térfogata 0,009 `dm^3`, ugyanennyi térfogatú vizet szorít ki, a testre ható felhajtóerő tehát:

`F_f` = `V*rho_v*g` = `0.009*1*10` = 0.09 N

A kettő különbsége lesz a tartóerő (vagy emelőerő, a víz alatt):

`F_t` = `F-F_f` = 0.234-0.09 = 0,144 N.
0