Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS KÉMIA

Főoldal » Középiskola » Kémia
327
Mangán-dioxid segítségével 38,3 tömegszázalékos és 1,19 g/cm3 sűrűségű sósavból klórgázt fejlesztünk. Milyen térfogatú sósav szükséges 20dm3 25C-os és 0,1mPa nyomású klórgáz előállításához?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
MnO₂ + 4HCl → MnCl₂ + Cl₂ + 2H₂O

n = v/Vm → 20 dm³ / 24,5dm³/mol = 0,816 mol

Az egyenlet alapján látszik hogy, ehhez 4 mol HCl szükséges tehát:
4·0,816 mol → 3,264 mol HCl

m = n·M → 3,264 mol·36,5 g/mol = 119,14 g

Aránypárral:
100 g HCl oldatban van → 38,3 g HCl
x g oldatban van → 119,1 g HCl

Ebből az x = 311,1 g

Ebből már a térfogat is kiszámítható:
V(oldat) → m/ró = 311,1 g / 1,19 g/cm³ → 261 cm³
1