Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy most nyílt étterem étlapján 4 előétel, 6 főétel és 3 desszert szerepel.

Főoldal » Középiskola » Matematika
426
Ha az előételek között 2, míg a főételek között 3 halas fogás szerepel, hány olyan 3 fogásos vacsorát tudunk összeállítani, ahol legfeljebb 1 halas fogás szerepel.
Mennyi annak a valószínűsége, hogy egy véletlenszerűen összeállított vacsorában nem szerepel halas fogás?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kombinatorika, érettségi, valszám
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Összesen 4 * 6 * 3 = 72-féle három fogásos vacsorát tudunk összeállítani. Ebből nem jó az a 2 * 3 * 3 = 18 opció, amely 2 halas fogást is tartalmaz. Tehát 72 - 18 = 54-féle három fogásos vacsorát tudunk összeállítani, ha legfeljebb 1 halas fogás lehet benne.

4 - 2 = 2 olyan előétel és 6 - 3 = 3 olyan főétel van, amely nem halas, vagyis 2 * 3 * 3 = 18 esetben nincs halas fogás a vacsorában. A keresett valószínűség így 18 / 72 = 0,25 = 25%.

Amennyiben hasznosnak találod a válaszomat, kérlek, jelöld megoldásnak! Igazán nem nagy fáradtság. :)
1