Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
545
Valaki legyenszíves segítsen megoldani előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Gyors megoldás:
Mértani sorozatnál egy elem az éppen a két szomszédos elem mértani közepe:
`a_2 = sqrt(a_1·a_3) = sqrt(2·8) = sqrt(16) = 4`

Lassú megoldás, csak a minimális ismereteket kell hozzá tudni:
`a_1 = 2`
`a_3=8`
---
`a_2 = a_1·q`
`a_3 = a_2·q = a_1·q^2`
Behelyettesítjük, amiket tudunk:
`8 = 2·q^2`
`q^2=4`
`q=2`

Tehát `a_2=a_1·q = 2·2 = 4`
0

2)
Ez is egy mértani sorozat:
`a_1 = 17`
`q=9`
`n=12`
Mennyi a sorozat elemeinek az összege? `S_n=?`
------
Ezt a képletet tanultátok, magold be:
`S_n=a_1·(q^n-1)/(q-1)`
Helyettesíts be...
0