Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
736
Kérlek segítsetek
Mindkét feladat kéne(5,6)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
5,

A redoxireakciókat könnyen felismerhetjük. Ha elemből vegyület keletkezik, akkor az adott reakció biztosan redoxireakció. A nátrium és a klór heves reakcióban nátrium-kloriddá egyesül. Ekkor a reakcióban részt vevő klóratom elektront vesz fel a nátriumatomtól, azaz redukálódik. Ekkor negatív töltésű ionná, anionná alakul. Ezzel egyidejűleg a nátriumatom elektron leadása közben oxidálódik, így pozitív töltésű ionná, kationná alakul. Az ellentétes töltésű ionok összekapcsolódnak, miközben nagy mennyiségű energia szabadul fel.

6,

a,

2 `H_2` + `O_2` `rightarrow` 2 `H_2O`

2+1 = 3 mol durranógázból keletkezik 2 mol víz

1 mol durranógázból keletkezik `1/3*2` = `2/3` mol víz, ami `2/3*18` = 12 g víz.

b,

2 `Al` + 3 `Cl_2` `rightarrow` 2 `AlCl_3`

Részleteiben:

2 `Al` `rightarrow` 2 `Al^(3+)` + 6 `e^-`

3 `Cl_2` + 6 `e^-` `rightarrow` 6 `Cl^-`

`M_(AlCl_3)` = 133,5 `g/(mol)`

A fenti egyenletben, miközben keletkezik `2*133.5` = 267 g alumínium-klorid, 6 mol elektron megy át, ami `6*6*10^(23)` = `3.6*10^(24)` db elektron.
1