Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
463
Egy háromszög csúcsai a kordináta rendszerben A(-8;-12) , B(8;0), C(-1;12). Az A pontnak a B pontra vonatkozó tükörképe a D pont.
1.Számitsa ki a D pont kordinátáit.
2. Írja fel az ABC háromszög B csúcsán áthaladó magasságvonalának egyenletét .
3.Igazolja hogy az ABC háromszög B csúcsánál háromszög van.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1, A D pont koordinátái:

`x_D` = `x_B+(x_B-x_A)` = `8-(2*-8)` = 24

`y_D` = `y_B+(y_B-y_A)` = `0-(0-(-12))` = 12

D: (24;12)

2,

Az AC oldal egyenlete (csak a meredeksége kell):

12 = `-m+b`

-12 = `-8x+b`

24 = 7m

m = `24/7`

A magasságvonalnak tudjuk a meredekségét `m_b`=`-1/m` = `-7/24` és ismerjük egy pontját, a tengelymetszet kiszámolható.

`0=8*(-7/24)+b`

b = `56/24` = `7/3`

A magasság egyenlete tehát:

`y=-7/24x-7/3` vagy más alakban (ki hogy szereti) 7x+24y=-56.

3,

Az ABC háromszög B csúcsánál háromszög van. Igazoltam, benne van a mondatban. Nem sikerült feldolgozni a kérdést.
0