Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az alábbi feladatokat eltudnátok küldeni levezetéssel együtt?

Főoldal » Középiskola » Matematika
628
Nagyon megköszönném, ha valaki tudna segíteni, mert egyedül biztos nem tudnám!!
A Tudáspróba I.-ből és II-ból is az 1.feladat kell, a másik oldalon pedig a 3-as feladat!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
I./ 1.

Ha a negyedkör területe 36,1 `cm^2`, akkor a kör területe `36.1*4` = 144,4 `cm^2`

T = `r^2*pi` `rightarrow` r = `root()(T/pi)` = `root()(144.4/3.14)` = 6,78 cm

A kör kerülete az 360°-os középponti szöghöz tartozik.

K = `2*r*pi`

117°-os középponti szöghöz:

`l` = `K*117/360` = `(2*r*pi)*117/360` = `(2*6.78*3.14)*117/360` = 13,84 cm.


II./1.

A terület ugyanúgy, mint fent, így a sugár is annyi.

A kör kerülete:

K = `2*r*pi` = `2*6.78*3.14` = 42,96 cm. Ekkora körív tartozik 360°-os középponti szöghöz.

7 cm-es körívhez tartozik `7/42.96*360` = 58,65°-os központi szög.


3,

a,

Először szükségünk van a (fehér) kör sugarára. Az ábrán berajzolt egyenlőszárú derékszögű háromszögből kiszámolhatjuk; ismerjük az átfogóját, a befogó hossza:

r = `a/root()(2)` = `6/root()(2)` = `3*root()(2)` cm

A 90°-os körcikk területe:

`T_(kc)` = `(r^2*pi)/4` = `4.5*pi` `cm^2`

A fehér körszelet területét megkapjuk, ha a körcikk területéből kivonjuk a fentebb használt derékszögű háromszög területét:

`T_(ksz)` = `T_(kc)-T_3` = `4.5*pi-r^2/2` = `4.5*pi-9` `cm^2`

A kérdéses terület tehát ennek a négyszerese (mivelhogy 4 van belőle):

`T_1` = `4*T_(ksz)` = `18*pi-36` `approx` 20,55 `cm^2`

b,

A négyzet oldalára rajzolt félkörök területe:

`T_(fk)` = `(a^2*pi)/(2*4)` = `(6^2*pi)/8` = `4.5*pi` `cm^2`

Ebből kivonjuk a körszelet területét:

`T_(sz)` = `T_(fk)-T_(ksz)` = `4.5*pi-(4.5*pi-9)` = `9` `cm^2`

Ebből is négy van, a kérdéses terület:

`T_2` = `4*T_(sz)` = `4*9` = 36 `cm^2`

c,

A négyzet területe:

`T_n` = `a^2` = `6^2` = 36 `cm^2`. Igaz.
0