Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dolgozat kérdésekben kérnék segítséget

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1010
Hány gramm oxigén kell 10 gramm hidrogén elégetéséhez? Hány gramm víz keletkezik ekkor?
Hány gramm hidrogén és nitrogén szükséges 136 gramm ammónia keletkezéséhez?
4 g metán keletkezéséhez hány gramm szén és hidrogén kell?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1

`H_2+ 1/2 O_2 rightarrow H_2O`

2 g hidrogén elégetéséhez szükséges 16 g oxigén

10 g hidrogén elégetéséhez szükséges `10/2*16` = 80 g oxigén

2 g hidrogén elégetésekor keletkezik 18 g víz

10 g hidrogén elégetésekor keletkezik `10/2*18` = 90 g víz.


`N_2` + 3 `H_2` `rightarrow` 2 `NH_3`

`M_(NH_3)` = 17 `g/(mol)`

`2*17` = 34 g ammónia keletkezik 28 g nitrogénből és 6 g hidrogénből

136 g ammónia keletkezik `136/34*28` = 112 g nitrogénből és `136/34*6` = 24 g hidrogénből.


`C` + 2 `H_2` `rightarrow` `CH_4`

`M_(CH_4)` = 16 `g/(mol)`

16 g metán keletkezik 4 g hidrogénből és 12 g szénből

4 g metán keletkezik `4/16*4` = 1 g hidrogénből és `4/16*12` = 3 g szénből.
0