Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!

Főoldal » Középiskola » Kémia
456
Előre is köszönöm szépen a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

Szöveg: HBr egyértékű erős sav, a hidrogénion-koncentráció egyenlő a HBr-koncentrációval.

pH = `-lg0.00123` = 2,91

pOH = 14-pH = 14-2,91 = 11,09

2,

Szöveg: `HNO_3` egyértékű erős sav, oldatában a hidrogénion-koncentráció egyenlő a sav koncentrációjával.

pH = `-lg [H^+]` = `-lg0.0015` = 2,82

pOH = 14-pH = 14-2,82 = 11,18

3,

Szöveg: A kénsav kétértékű erős sav, a hidrogénion-koncentráció kétszerese a sav koncentrációjának.

`[H^+]` = `2*c_(H_2SO_4)` = `2*10^(-4)` `(mol)/(dm^3)`.

pH = `-lg [H^+]` = `-lg(2*10^(-4))` = 3,70

pOH = 14-pH = 14-3,70 = 10,30

4,

Szöveg: A kálium-hidroxid egyértékű erős bázis, a hidroxidionok koncentrációja egyenlő a lúgoldat koncentrációval.

pOH = `-lg [OH^-]` = `-lg(0.01)` = 2

pH = 14-pOH = 14-2 = 12

5,

Szöveg: A nátrium-hidroxid egyértékű erős bázis, a hidroxidionok koncentrációja egyenlő a lúgoldat koncentrációval.

pOH = `-lg [OH^-]` = `-lg(2.5*10^(-3))` = 2,60

pH = 14-pOH = 14-2,60 = 11,40

6,

Szöveg: A kalcium-hidroxid kétértékű erős bázis, a hidroxidionok koncentrációja kétszerese a lúgoldat koncentrációnak.

`[OH^-]` = `2*c_(Ca(OH)_2)` = `2*5*10^(-5)` = `10^(-4)` `(mol)/(dm^3)`

pOH = `-lg [OH^-]` = `-lg(10^(-4))` = 4

pH = 14-pOH = 14-4 = 10
1