Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolások

Főoldal » Középiskola » Kémia
540
1.) Összeöntöttem 2 liter 2-es pH-jú és 8 liter 3-es pH-jú sósav oldatot. Mekkora lett az oldat pH-ja?

2.) Összeöntöttem 2 liter 2-es pH-jú sósav oldatot és 8 liter 11-es pH-jú nátrium-hidroxid oldatot. Mekkora lett az oldat pH-ja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

1. feladat: A 2-es pH-jú sósav 1000 cm³-e (vagyis 1 litere) 0,01 (10-² mol) mol HCl-ot tartalmaz, így a kétszerese 0,02 mol sósavat.
A 3-as pH-jú sósav 1000 cm³-e (vagyis 1 litere) 0,001 (10-³ mol) mol HCl-ot tartalmaz, így a nyolcszorosa 0,008 mol sósavat.
Összeöntés után lesz 10 liter, amelyben (0,02+0,008)= 0,028 mol HCl lesz, visszaszámolva 1 literre, abban 0,0028 mol HCl lesz,
így a pH=-lg(0,0028)= 2,553 lesz, ez lesz az összekevert oldat pH értéke! :)

2. feladat: Ugyanígy gondolkozva, mint az 1;-nél: 2 literben van 0,02 mol HCl, 8 liter lúgoldatban pedig a pOH=14-11=3,000 miatt 10-³ mol OH- van 1 literében, 8 literre ez nyolcszorannyi, vagyis 8×10-³=0,008 mol OH--iont jelent (hidroxidiont). S mivel 1 mol sav 1 mol lúggal reagálni fog, így amiből a kevesebb van az fog elfogyni, azaz a lúg fogy el és maradt sósav az oldatunkban, mégpedig (0,02-0008)= 0,012 mol-nyi. Ez pedig 10 literben van jelen az összeöntés után. 1 liter elegyre visszakövetkeztetve pedig abban tizedannyi, azaz 0,0012 mol HCl lesz, s a sósav erős sav lévén az összes HCl-mennyiség disszociál az elegyben is, így a pH értéke: pH=-lg(0,0012)= 2,921 értékű lesz az összeöntés (elegyítés) után! :)

Remélem érthető volt a megoldás, a levezetés!
0