Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek segítség.

Főoldal » Középiskola » Matematika
649
Valaki eltudná magyarázni hogy az egyenletrendszereknél hogyan döntöm el hogy melyik egyenletből fogok kifejezni egy ismeretlent?

Mert megpróbáltam hogy egyszer ebből egyszer abból de nem ugyan azok az eredmények jöttek ki.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Pedig ugyanannak kell kijönnie.
0

Például amit most akartam megoldani.

1. x + 9y = 20
2. 4x - 7y = 37
0

Itt érdemes az elsőből kifejezni x-et és behelyettesíteni a másodikba:

1. x = 20-9y

2. 4(20-9y)-7y=37

2. 80-36y-7y=37

2. 80-43y = 37 (-80)

-43y = -43

y = 1

1. x = `20-9*1` = 11

Másik módszer: Egyenlő együtthatók módszere

Az elsőt szorzod néggyel és kivonod egymásból az egyenleteket:

1. 4x+36y = 80

1. - 2. :

4x+36y-(4x-7y) = 80-37

43y = 43

y = 1

Visszahelyettesítesz bármelyikbe, x = ugyanaz lesz.

Törekedni érdemes arra, hogy minél egyszerűbb, minél kevesebb tört legyen az egyenletben, annál kevesebb a hibázási lehetőség.
0