Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia fontoss!!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
377
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A karbonsavas feladat: 1 mol olajsavban 1 db kettős kötés van, emiatt 1 mol hidrogéngáz telíti. Tehát 282,46 gramm olajsavat 2,02 gramm (1 mol) hidrogén fog telíteni, így 42,3 g olajsavat arányosan kevesebb : (42,3/282,46)×2,02= 0,3025 gramm hidrogéngáz fog telíteni! :)

Az alkoholos feladat: CnH2n+2O (általános képlete az alkoholnak), a nátriumos reakció pedig
CnH2n+2O + Na = (CnH2n+1O)Na + 0,5 H₂ , így (14n+18) gramm alkoholból 0,5 mol, azaz 12,25 dm³ (12.250 cm³-nyi) hidrogéngáz fejlődhet maximálisan, nekünk 1 gramm-ból fejlődött 204,2 cm³, aránypárral felírható az egyenlet "n"-re:
(14n+18)/1= 12.250/204,2 , amiből 14n+18= 60×1 , azaz 14n= 60-18= 42, n= (42/14)= 3, tehát az alkohol képlete a következő volt : C3H7-OH, propil-alkoholról, vagy izo-propil-alkoholról lehetett csak szó! :)

Remélem érthetőek voltak a levezetéseim!
1