Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Modulokat tartalmazó egyenletek

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
1473
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

5
Így érthető a válasz? (Érdemes a többivel is foglalkozni?)
A kommentben kiderült, hogy talán az algebrai megoldásra lenne szükséged. Azt is megcsináltam. ( hátha annak annak is tetszik, aki a geometriai megoldást "lepontozta"?! )
Itt nézheted meg a teljes megoldást:
https://www.geogebra.org/m/Vv7BU9bn
Módosítva: 8 éve
-1

A 3) a legkönnyebb, azt talán megérted:

Kell hozzá tudni egy ilyen dolgot:
`sqrt(valami^2) = |valami|`
Szóval ha valamit négyzetre is emelünk és utána gyököt vonunk belőle, nem ugyanazt a valamit kapjuk meg, hanem annak az abszolút értékét.
Pl. `sqrt((-2)^2)=sqrt((-2)·(-2))=sqrt(4)=2` ami ugyanaz, mint `|-2|`

Most ez lesz:
`sqrt((x-2)^2)=3`
`|x-2|=3`

Ha látsz valahol egy abszolút érték jelet, akkor meg kell nézni, mikor 0 az, ami belül van. Azért kell, mert annál kisebb illetve nagyobb x-eknél máshogy viselkedik az abszolút érték.

Szóval mikor nulla x-2? x=2-nél.

a) x < 2
Ilyenkor x-2 < 0. Negatívnak kell az abszolút értékét venni. Az ugyanaz, mintha megszoroznánk -1-gyel, tehát az |x-2|=3-ből ez lesz:
`-(x-2) =3`
`-x+2=3`
`x=-1`

b) x ≥ 2
Ilyenkor x-2 ≥ 0. Pozitívnak kell az abszolút értékét venni. Az pedig egyszerűen önmaga, vagyis az |x-2|=3-ből ez lesz:
`(x-2) =3`
`x=5`

Tehát a két megoldás -1 és 5.
Az összeg 4, ahogy a zárójelben is van.
0

Én maradok a grafikus megoldásoknál:
(A másodiknál lemaradt az eredmény: 6*(-2/3)+1=-3 )
Módosítva: 8 éve
0

Az 1) a második legkönnyebb.

`|x|-2|x+1|+3|x+2|=0`

Most 3 abszolút érték is van, mindháromnál meg kell nézni, mikor 0 a belseje:
• x=0
• x+1=0 → x=-1
• x+2=0 → x=-2
Sorbarakva ezek tehát az érdekes x értékek: -2, -1, 0

A 3) feladatnál csak egy érdekes érték volt, most 3. Ott azt kellett nézni, hogy mi történik az érdekes értéknél kisebb és nagyobb x-eknél, itt pedig a számegyenes megfelelő intervallumain, ahogy mutatom:

a) x < -2:
Nézzük, ebben az intervallumban melyik milyen előjelű:
• x: negatív, ezért |x|-ből -(x) lesz
• x+1: negatív, ezért |x+1|-ből -(x+1) lesz
• x+2: negatív, ezért |x+2|-ből -(x+2) lesz
Ez lett:
`-(x)-2(-(x+1))+3(-(x+2))=0`
`-x+2(x+1)-3(x+2)=0`
`-x+2x+2-3x-6=0`
`-2x-4=0`
`-4=2x`
`x=-2`
Ez az a) rész olyan kell legyen, hogy x < -2 (nézd meg fent az a)-nál), de a -2 nem kisebb -2-nél, tehát ez nem megoldás.

b) -2 ≤ x < -1:
Nézzük, ebben az intervallumban melyik milyen előjelű:
• x: negatív, ezért |x|-ből -(x) lesz
• x+1: negatív, ezért |x+1|-ből -(x+1) lesz
• x+2: pozitív, ezért |x+2|-ből ugyanaz, (x+2) lesz
Ez lett:
`-(x)-2(-(x+1))+3(x+2)=0`
`-x+2(x+1)+3(x+2)=0`
`-x+2x+2+3x+6=0`
`-x+2x+2+3x+6=0`
`4x+8=0`
`x=-2`
Itt a b) résznél az az x-re a feltétel, hogy -2 ≤ x < -1, ezért ez jó megoldás.

c) -1 ≤ x < 0:
Nézzük, ebben az intervallumban melyik milyen előjelű:
• x: negatív, ezért |x|-ből -(x) lesz
• x+1: pozitív, ezért |x+1|-ből ugyanaz, (x+1) lesz
• x+2: pozitív, ezért |x+2|-ből ugyanaz, (x+2) lesz
Ez lett:
`-(x)-2(x+1)+3(x+2)=0`
`-x-2x-2+3x+6=0`
Az x-ek kiesnek!
`4=0`
Ez pedig lehetetlen, tehát ezen az intervallumon nincs megoldás.

d) 0 ≤ x:
Nézzük, ebben az intervallumban melyik milyen előjelű:
• x: pozitív, ezért |x|-ből ugyanaz, (x) lesz
• x+1: pozitív, ezért |x+1|-ből ugyanaz, (x+1) lesz
• x+2: pozitív, ezért |x+2|-ből ugyanaz, (x+2) lesz
Ez lett:
`(x)-2(x+1)+3(x+2)=0`
`x-2x-2+3x+6=0`
`2x+4=0`
`x=-2`
Itt a d) résznél az az x-re a feltétel, hogy 0 ≤ x, ezért ez nem megoldás ezen az intervallumon.

Tehát az egyetlen megoldás a b) intervallumnál volt, x=-2
0

A 2) a legnehezebb.

`(|x^2-4x|+3)/(x^2+|x-5|)=1`
Először egy kikötés kell: a nevező nem lehet 0
Mivel a nevezőben x² is pozitív meg |x-5| is pozitív, mindkettőnek 0-nak kellene lennie, hogy az összegük 0 legyen. x² akkor 0, ha x=0, de ekkor |x-5|=5, tehát nincs olyan x, aminél a nevező 0 lenne. Nincs kikötés.

Szorozzunk át a nevezővel:
`|x^2-4x|+3=x^2+|x-5|`

Most két abszolút érték van, azokat kell megnézni, hogy mikor lesz 0 a belsejük:
• `x-5 = 0`
→ `x_1=5`
• `x^2-4x=0`
→ `x(x-4)=0`
→ `x_2=0; x_3=4`

Tehát három helyen is lesz valahol nulla. Sorbarakva: 0, 4, 5
Ehhez négy intervallum tartozik:

a) x < 0:
• `x-5` negatív: ezért |x-5|-ből ez lesz: `-(x-5)`
• `x^2-4x` pozitív: (úgy jön ki legegyszerűbben, hogy pozitív, hogy mondjuk x=-1-et helyettesítünk be. Bármi más is lehetne, ami 0-nál kisebb, a -1 a legegyszerűbb.)
Szóval pozitív, ezért önmaga lesz: `(x^2-4x)`
`(x^2-4x)+3=x^2+(-(x-5))`
`x^2-4x+3=x^2-x+5`
`-3x=2`
`x=-2/3`
Ez megfelel az intervallumnak, tehát jó megoldás.

b) 0 ≤ x < 4:
• `x-5` negatív: ezért |x-5|-ből ez lesz: `-(x-5)`
• `x^2-4x` negatív: (úgy jön ki legegyszerűbben, hogy negatív, hogy mondjuk x=1-et helyettesítünk be. Elvileg x=0 is az intervallumban van, de arra 0 jön ki, nem tudjuk róla az előjelet, mással kell megnézni.)
Szóval negatív, ezért ez lesz: `-(x^2-4x)`
`-(x^2-4x)+3=x^2+(-(x-5))`
`-x^2+4x+3=x^2-x+5`
`5x=2x^2+2`
`2x^2-5x+2=0`
Megoldóképletből:
`{::}_2x_1=(5+-sqrt(5^2-4·2·2))/(2·2)=(5+-sqrt(9))/(4)=(5+-3)/4`
`x_1=2`
`x_2=1/2`

Ezek mindkettő benne az intervallumban, jók.

b) 4 ≤ x < 5:
• `x-5` negatív: ezért |x-5|-ből ez lesz: `-(x-5)`
• `x^2-4x` pozitív: (próbáld x=4,5-lel), önmaga lesz: `(x^2-4x)`

`(x^2-4x)+3=x^2+(-(x-5))`
Ez ugyanaz, mint a), tehát `x=-2/3` a megoldás. Viszont ez kívül esik az intervallumon, tehát ebben az intervallumban nincs megoldás.

c) 5 ≤ x:
• `x-5` pozitív: ezért |x-5|-ből önmaga lesz: `(x-5)`
• `x^2-4x` pozitív: (próbáld x=5-tel), önmaga lesz: `(x^2-4x)`
`(x^2-4x)+3=x^2+(x-5)`
`-4x+3=x-5`
`8=5x`
`x=5/8`

Ez nincs benne az intervallumban, nem megoldás.

Vagyis 3 megoldás volt:
`x_1=-2/3`
`x_2=1/2`
`x_3=2`

Meg kell nézni, ezeknél az x-eknél mennyi 6x+1 értéke, és azok közül mi a legkisebb:
`x_1=-2/3`  → `6x_1+1 = -4+1 = -3`
`x_2=1/2` → `6x_2+1 = 3+1 = 4`
`x_3=2` → `6x_3+1 = 12+1 = 13`

A legkisebb érték -3.
0