Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy mondatba, hogy miről szól

582
Valaki letudná írni, hogy miről szól az Odüsszeia 10. éneke?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Magyar nyelv

Válaszok

1
http://users.atw.hu/munduslatinus/Eposzok/odusszeiatart.pdf
Ez a link segithet, ha az nem jo itt egy szoveg:
Ének:
Kalandok: Aiolié: Aiolosz, a szelek királyának úszó szigetére jutnak. Egy hónap vendégség után Odüsszeusz egy tömlőben a szeleket kapja meg, hogy akadályozzák útját. Egyedül a csendes Zephír arad szabadon. Már majdnem hazajutnak, mikor társai, abban a hitben, hogy a tömlő kincseket rejt, kinyitják. A viharok visszasodorják őket Aioliéhez, de onnan már kiutasítják őket.

Kalandok: Télepülosz: Odüsszeusz követeket küld a sziget urához, de az óriások megeszik őket, és ember nagyságú kövekkel dobálják a hajókat. Azok mind elsüllyednek, egyedül Odüsszeuszé menekül meg.

Kalandok: Aiaié: a szigeten Eurülokhosz vezetésével követeket küld Odüsszeusz Kirkéhez, aki mérgezett ételekkel vendégeli meg a követeket, így azok disznóvá változnak. Eurülokhosz menekül csak meg. Odüsszeusz elindul Kirkéhez, miközben Hermész tanácsokkal látja el, hogy álljon ellen a nimfa bájainak. Mikor ez sikerül neki, Kirké visszaváltoztatja az embereket és egy évig vendégül látja őket. Mikor útjukra engedi a vándorokat, az Alvilágba küldi őket, ahol a jós Teiresziász lelke fogja megmondani nekik, mikor érnek haza.
0