Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
511
((2-√3)/(√2+√(2+√3)))+((2+√3)/(√2+√(2+√3)))=√2 Ezt az egyenletet kéne levezetni. Bocsi ha nem átlátható.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
`((2-sqrt 3)/(sqrt 2+sqrt(2+sqrt 3)))+((2+sqrt 3)/(sqrt 2+sqrt(2+sqrt 3)))=sqrt 2`
Mit kell vele csinálni? Meg kell mutatni, hogy hogyan jött ki a `sqrt 2`?
0

A nevező egyforma, össze lehet vonni őket:
`((2-sqrt 3)+(2+sqrt 3))/(sqrt 2+sqrt(2+sqrt 3)) = (4)/(sqrt 2+sqrt(2+sqrt 3))`
Szorozzuk meg a számlálót és a nevezőt is `sqrt 2`-vel, ekkor nem változik az érték:
`=(4 sqrt 2)/(2+sqrt(4+2sqrt 3))`
Osszuk el a számlálót és a nevezőt is 4-gyel:
`=(sqrt 2)/(2/4+sqrt((4+2sqrt 3)/16))=(sqrt 2)/(1/2+sqrt(1/4+sqrt 3/8))`

Hmm, ahhoz, hogy ez `sqrt 2` legyen az kellne, hogy a nevezője 1/2 + 1/2 = 1 legyen, vagyis hogy
`sqrt(1/4+sqrt 3/8)` egyenlő legyen 1/2-del. De az nem annyi, mert `sqrt(1/4)` egyenlő 1/2-del.

Szóval nem is igaz...
0

Viszont erre igaz:

`((2-sqrt 3)/(sqrt 2-sqrt(2-sqrt 3)))+((2+sqrt 3)/(sqrt 2+sqrt(2+sqrt 3)))=sqrt 2`

Elírtad.
Próbáld meg, háthat rájössz, hogyan.

0