Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szénhidrogén képlete, tömege

Főoldal » Középiskola » Kémia
770
Ismeretlen szénhidrogén égése során 1 dm^3 CO2 (standard állapot) és 1,47 g H2O képződik.
a)mi a képlete az anyagnak ami égettünk?
b)mekkora a tömege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Nem szeretem a standard állapotot, mert mindenki mást ért alatta. Ha 25 °C-ot jelent légköri nyomáson, akkor ilyen állapotban 1 mol gázmolekula térfogata 24,5 dm³. (Ha viszont 0 °C-ot jelent, akkor 22,4 dm³). A füzetedben vagy a könyvedben biztos ott van a kettő közül valamelyik szám, azzal kell számolni.

Én 25 °C-kal számolok itt.

Mellesleg ugye tudod, mi az, hogy mol? Egyszerűen azt is mondhatnánk meg írhatnánk helyette, hogy "6·10²³ darab", de rövidebb leírni, hogy mol.

Mivel 1 dm³ CO₂ gáz keletkezett, annak az anyagmennyisége 1/24,5 mol.
n₁ = 0,0408 mol
Ugyanennyi mol C atom van mindebben (hisz a CO₂-ben 1 darab C van)
`n_C = 0","0408\ mol`

A víz molekulasúlya 1+1+16 g/mol (ez a két H és egy O relatív atomsúlyának összege). Vagyis 1 mol H₂O súlya 18 gramm. A keletkezett 1,47 g anyagmennyisége n₂ mol:
n₂ · 18 g/mol = 1,47 g
n₂ = 1,47/18 mol = 0,08167 mol

A vízben kétszer annyi H atom van, vagyis 0,1633 mol:
`n_H = 0","1633\ mol`

Az eredeti szénhidrogénben is ennyi kellett legyen C-ből is meg H-ból is.

a)
Észre kell venni, hogy 0,1633 = 4 · 0,0408, vagyis `n_H = 4·n_C` tehát 4-szer annyi H van a szénhidrogénben, mint C.
Akkor ez a CH₄ lesz.

b)
0,1633 mol H atom súlya 0,1633·1 gramm.
0,0408 mol C atom súlya 0,0408·12 gramm.
Add ezeket össze.
1