Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egész rész

Főoldal » Középiskola » Matematika
379
Oldjuk meg az egész számok halmazán a {(13x+7)/(x+1)}={(5x+4)\(x+2)} egyenletet, ahol {a} az a egész szám törtrészét jelöli.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1


`(13x+7)/(x+1)` = `(13x+13-6)/(x+1)` = `13-6/(x+1)`

`(5x+4)/(x+2)` = `(5x+10-6)/(x+2)` = `5-6/(x+2)`

`x ne -1;-2`

Hatot elosztva x+1-gyel és x+2-vel is egész számot kapunk.

x = 0 esetén igaz

x = 1 esetén is

x = -3-ra is egész lesz a tört

x = -4-re is.

Ez a négy megoldása van az egyenletnek az egész számok halmazán.
0