Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Derékszögű háromszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
384
egy derékszögú háromszög egyik befogója 23cm, átfogója 21cm.

Mekkora az átfogó?

Mekkora a nagyobbik hegyesszög?

Mekkora a kisebbik hegyesszög?

A választ egy tizedesjegyre kerekítve kellene megadni!

Aki tudna segíteni megköszönném! számolással együtt kérnem!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, háromszög, derékszögű
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Itt gondolom a két befogó van megadva, az átfogó nem lehet hosszabb, mint a befogó.

Átfogó Pitagorasszal:

c = `root()(a^2+b^2)` = `root()(23^2+21^2)` = 31,1 cm

Nagyobb szög a hosszabb befogóval szemben; sinusz szögfüggvény:

`sinalpha` = `a/c` = `23/31.1` = 0,74

`alpha` = 47,6°.

`beta` = `90-alpha` = 90-47.6 = 42,4°.
0