Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Még egy szerves :D

Főoldal » Középiskola » Kémia
445
Egyenlő anyagmennyiségű oxálsavat és hangyasavat tartalmazó oldat bizonyos mennyiségét 0,40 g nátrium-hidroxid közömbösíti. Hány mol oxálsavat és hány mol hangyasavat tartalmaz a vizsgált minta?

A közömbösítéses feladatokból még a legegyszerűbbeket is el tudom rontani :(

Köszönöm a segítséget előre is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`HCOOH` + `NaOH` `rightarrow` `HCOONa` + `H_2O`

`(COOH)_2` + 2 `NaOH` `rightarrow` `(COONa)_2` + 2 `H_2O`

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

1 mol oxálsavat és 1 mol hangyasavat közömbösít 1+2 = 3 mol NaOH, az összesen `3*40` = 120 g.

Mennyit közömbösít 0,4 g NaOH?

x = `0.4/120` = `0.00dot(3)` mol oxálsavat és ugyanennyi hangyasavat közömbösít.
1