Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
3797
Egy mértani sorozat 3. és 4. tagjának összege 80; 5. és 3. tagjának különbsége 240.
Melyik ez a sorozat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
a₃+a₄=80
a₅-a₃=240
Írunk fel minden tagot az első segítségével:
a₁*q²+a₁*q³=80
a₁*q⁴-a₁*q²=240
a₁*q²-t mindkét egyenletben:
a₁*q²*(1+q)=80
a₁*q²*(q²-1)=240
Osszuk el a másodikat az elsővel:
a₁*q²*(q²-1)/a₁*q²*(1+q)=3
amiből: q²-1=(1+q)*3
vagyis: q²-1=3+3q /nullára rendezve:
q²-3q-4=0 /jöhet a megoldóképlet:
q1,2= 3²-4*1*(-4) /2= 9+16 /2= 25 /2=3±5/2, amiből q₁=3+5/2=4 és q₂=3-5/2=-1
Vissza helyettesítve az legelső egyenletbe:
a₁*4²+a₁*4³=80
a₁*16+a₁*64=80
a₁*80=80, amiből az a₁=1, vagy:
a₁*(-1)²+a₁*(-1)³=80
a₁*1+a₁*(-1)=80 így viszont az a₁ kiesik,tehát nincs megoldás.
Tehát a megoldás : a₁=1 és q=4
Módosítva: 8 éve
0

Valaki ezt kérdezte a napokban:
https://www.geogebra.org/m/fJcxZ9kt
(utolsó kép)
0