Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszögös feladat segítség!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
469
1. Az ABC háromszögven AB=10cm, BC=15cm, AD=6cm, D ∈ (AB), DE II BC; E ∈ (AC), EF II AB, F ∈ (BC).
(a) Bizonyítsd be, hogy BFED paralelogramma!
(b) Számítsd ki a BFED paralelogramma kerületét!
Valaki tudna segíteni levezetéssel? Mert nagyon nem értem. Elöre is köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, Matematika, segítség, háromszög, paralelogramma, Levezetéssel
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha EF || AB, akkor EF || BD

Ha DE || BC, akkor DE || BF.

Ha egy négyszög oldalai páronként párhuzamosak, akkor a négyszög paralelogramma.

b,

Keressük a hasonló háromszögeket:

ABC háromszög hasonló az ADE háromszöghöz. Ezért a megfelelő oldalak aránya egyenlő:

`(AB)/(BC)` = `(AD)/(DE)`

`10/15=6/x`

x = `(6*15)/10` = 9 cm

BD = EF = 4 cm

BF = DE = 9 cm

K = BD + DE + EF + BF = `2*(4+9)` = 26 cm
0