Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszíves segítsetek, nem értem :c

Főoldal » Középiskola » Matematika
1475
Írjuk fel annak a körnek az egyenletét amelyik érinti a koordinátatengelyeket és illeszkedik a P pontra
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha a kör illeszkedik mindkét koordináta-tengelyre, akkor a másik két pontja:

A(0,r) és B (r,0)

A kör egyenlete tehát így fog kinézni:

`(x+r)^2+(y-r)^2=r^2`

Ebbe behelyettesítjük a P(-1;4) pontot:

`(-1+r)^2+(4-r)^2=r^2` `color(red)("/zárójelbontás")`

`r^2-2r+1+r^2-8r+16=r^2` `color(red)("/összevonás")`

`r^2-10r+17=0`

`r_(1,2)` = `(10 pm root()(10^2-4*17))/2` = `5pm2*root()(2)`

A kör egyenlete tehát:

`(x+(5+2*root()(2))^2+(y-(5+2*root()(2))^2=(5+2*root()(2))^2`

és

`(x+(5-2*root()(2))^2+(y-(5-2*root()(2))^2=(5-2*root()(2))^2`
0