Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

átlag

Főoldal » Középiskola » Matematika
547
Egy hivatalban felhalmozódtak az elintézetlen akták. Feldolgozásukkal megbíznak két gyintézőt: az egyikük 8 nap alatt, a másikuk 12 nap alatt végezne a papírhalommal. Állításuk szerint együtt 5napnál hamarabb végeznek. Igazuk van-e? Válaszát indokolja!

Ezt átlaggal kell kiszámolni, vagy hogyan?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Nem átlaggal kell kiszámolni.

Az egyik ügyintéző 1 nap alatt a munka 1/8, a másik az 1/12 részét végzi el. Tegyük fel, hogy közösen x nap alatt végeznek. Ekkor az egyik a munka 1/8 * x = x/8, a másik az 1/12 * x = x/12 részét teljesíti, vagyis:

x/8 + x/12 = 1 // *24
24x/8 + 24x/12 = 24 // egyszerűsítés
3x + 2x = 24 // összevonás
5x = 24 // :5
x = 4,8

Tehát igazuk van, együtt 5 napnál hamarabb, 4,8 nap alatt végeznek.

Amennyiben hasznosnak találod a válaszomat, kérlek, jelöld megoldásnak! Igazán nem nagy fáradtság. :)
Módosítva: 4 éve
0