Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozatok.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
410
Előre is köszönöm a segítséget és ha valaki el magyarázná azt is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1.a
Ez nem számtani sorozat, hanem mértani.
Szabály: Az előző tagot mindig megszorzod -2-vel.
Következő három tag: -104 , 208 , -416

1.b
Ez számtani sorozat.
Szabály: Az előző taghoz mindig hozzáadsz 33-at.
Következő három tag: 85 , 118 , 151

1.c
Nem számtani sorozat.
Szabály: Először kivonsz négyet az előző tagból. Utána a következőt megszorzod 3-mal.
Következő 3 tag: 146 , 438 , 434

1.d
Számtani sorozat.
Szabály: Mindig ki kell vonni az előző tagból 0.6-ot.
Következő 3 tag: 5.6 , 5 , 4.4

2.a
a2 = 64 + (-17)
a2 = 47

a3 = 64 + 2 x (-17)
a3 = 30

a4 = 64 + 3 x (-17)
a4 = 13

2.b
75 = a1 + 2 x 8
75 = a1 + 10 /-10
65 = a1

a2 = 65 + 8
a2 = 73

a4 = 65 + 3 x 8
a4 = 89

2.c
82 = a1 + 3d
115 = a1 + 6d
Ez egy egyenletrendszer.

Az első egyenletből kifejezve a1 -et: a1 = 3d - 82
Ezt behelyettesítjük a második egyenletbe:

115 = 3d - 82 + 6d
115 = 9d - 82 / + 82
197 = 9d / :9
21,8 = d

82 = a1 + 3 x 21,8
82 = a1 + 65,6 / - 65,6
16,4 = a1

a2 = 16,4 + 21,8
a2 = 38,2

a3 = 16,4 + 2 x 21,8
a3 = 60

Az a4 pedig már adott volt, hogy 82.

3.a
a1= 45
d = - 9

3.b
a30 = 45 + 29 x (-9)
a30 = -216

3.c
a91 = 45 + 90 x (-9)
a91 = -765

S91 = 45 + (-765)/2 x 91
S91 = - 32760

4.a számtani sorozatról van szó
a1 = 12
d = 7
a9 = ?

a9 = 12 + 8 x 7
a9 = 68

V: 68 szál virág van a 9. sorban

4.b
S9 = ?
S9 = 12 + 68/2 x 9
S9 = 360

V: Az első 9 sorban összesen 360 szál virág van.

4.c
a75 = ?
a75 = 12 + 74 x 7
a75 = 530

V: A 75. sorban 530 szál virág van.
Módosítva: 4 éve
1