Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes egyenlete

Főoldal » Középiskola » Matematika
406
Adott az A(2.14; -0.23) B(3.86, 3.23) C(0,0). Hogyan kell felirni az oldalak egyenleteit?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Van az egyenes általános egyenlete (`y=mx+b`). Ebbe az x és y helyére behelyettesíted a pont koordinátáit:

1. A és B pont.

I. -0,23 = `m*2.14+b`

II. 3.23 = `m*3.86+b`

Mindhárom esetben ilyen kétismeretlenes egyenletekkel kell dolgozni, ezek azért egyszerűek, mert kivonod egymásból a két egyenletet, a b kiesik; m-re lesz ismeretlen:

II. - I.:

`3.23-(-0.23) = m*(3.86-2.14)`

3,46 = 1,72m

m = `3.46/1.72` = 2,012

A 'b' kiszámításához elővesszük valamelyik eredeti egyenletet és behelyettesítjük m-et. (Most legyen az első):

I. `-0.23=2.012*2.14+b`

b = `-0.23-(2.012*2.14)` = -4,535

Az egyik oldalegyenes egyenlete tehát:

`color(red)(y = 2.012x-4,535)`

A másik kettőt egyszerűbb lesz, hiszem a C pont az origó: (A és C pontot vizsgáljuk).

I. 0 = `0*m+b` `rightarrow` b = 0 (Origón áthaladó egyenes).

II. -0,23 = m*2.14 (b=0, tehát azt nem kell felírnunk)

m = `-0.23/2.14` = -0,107

A másik oldalegyenes egyenlete:

`color(red)(y = -0.107x)`

A harmadik is hasonlóan az előzőhöz: (b=0)

`3.23=m*3.86`

m = `3.23/3.86` = 0,837

A harmadik oldalegyenes egyenlete:

`color(red)(y = 0.837x)`
0