Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekházi

Főoldal » Középiskola » Matematika
356
Sziasztok, lenne egy házi geladatom amiben segítségeteket kérem!


Egy derékszögű háromszög kissebik befogólya 12cm. Átfogólya 20cm.

1., Milyen hosszú a második befogó?
2., Középvonalainak hossza?
3., Súlyvonalainak hossza?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. Mivel a kettőből 3 oldal megvan, egy Pitagorasz tétellel simán kiszámolhatod a harmadik oldalt.

122 + x2 = 202
144 + x2 = 400 / -144
x2 = 256
x =  256 
x = 16

2. A középvonal két szomszédos oldal felezőpontját köti össze. Párhuzamos a harmadik oldallal és a hossza ezen oldalnak a fele. Tehát csak az oldalak felét kell venni.
k1 = 6 cm
k2 = 8 cm
k3 = 10 cm

3. A súlyvonal a háromszög egy csúcsát a szemközti oldal felezőpontjával összekötő szakasz.
Csatoltam egy képet ehhez a feladathoz mert nehéz lett volna itt megoldani.
A háromszög súlyvonalainak hossza: 10 cm, 14,42 cm, és 17,08 cm.
0