Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon nem értem a biológiát kérem valaki segítsen

164
Megoldaná nekem megmagyarázással ezt a feladatot? Mi miért történik stb stb?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Biológia

Válaszok

1
a) A betegség allélja recesszív, autoszómás (=testi kromoszómán helyezkedik el) Az ábrán látszik, hogy a betegség csak a negyedik generációban bukkan fel ismét. Láthatjuk, hogy nők és férfiak egyaránt elszenvedik, tehát testi kromoszómán öröklődik.

b) X kromoszómán öröklődik, erre abból jöhetsz rá, hogy az első generációs férfi betegsége csak a lányaiban jelent meg (XX), a fiában nem (XY) A betegség legnagyobb valószínűséggel dominánsan öröklődik, de lehet recesszív és autoszómás is.

c) Az A jelű betegséget recesszív allél határozza meg, vagyis mindkét szülő benne volt a buliban :-) Csak abban az esetben lehet a második nemzedékbeli férfi beteg, ha az anyja hordozó volt (ezt nem szokás feltüntetni a családfán, csak azokat jelölik meg, ahol a betegség kifejeződött), tehát az anyja heterozigóta domináns, az apja pedig homozigóta recesszív genotípusú.

d) Amennyiben dominánsan öröklődik, amire nagy esély van, az apjuktól, de ha esetleg mégis recesszív, mindkét szülőtől, ahogy az előbbi példában.

e) - A legvalószínűbb esetre nézve ( ha a B betegség domináns, X kromoszómához kötött): II./2. II./3.
- Ha a B betegség domináns, testi kromoszómához kötött: II./2. II./3.
- Ha a B betegség recesszív, autoszómás: III./4.
- Ha a B betegség recesszív, X (nemi) kromoszómához kötött: III./4. (mert két egészséges embernek csak úgy lehet beteg utóda, ha mindkettő heterozigóta, vagyis ebben az esetben a nő hordozó)

0