Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
413
Egy háromszög két belső szöge 55⁰ és 65⁰ fok, középső oldalának hossza 5 cm. Számítsa ki a háromszög leghosszabb oldalának a hosszát.

köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

A harmadik szög:

`gamma` = `180-(alpha+beta)` = `180-(55+65)` = 60°.

A szögek tehát 55, 60, 65 fokosak; a 60°-os szöggel szemközt van az 5 cm-es oldal. A leghosszabb oldallal szemben a 65°-os szög van, felírjuk rá a szinusztételt.

`(sin60)/(sin65)=5/x`

x = `(5*sin65)/(sin60)` `approx` 5,23 cm.
0