Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
356
Oldja meg az alábbi egyenleteket a valós számok halmazán

lg(5x+20)=1+lg(2x-1)

köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
log₁₀(5x+20) = 1 + log₁₀(2x-1), xε (1/2 + ∞)
log₁₀(5x+20) - log₁₀(2x-1) = 1
log₁₀ (5x+20/2x-1) = 1
5x+20/2x-1 = 10
5x+20 = 10(2x-1)
5x + 20 = 20x-10
-15x = -30
x = 2 , xε (1/2 + ∞)

Ellenőrizd.
0