Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hatványok

Főoldal » Középiskola » Matematika
3933
Határozd meg , hogy az alábbi értékek 2-nek hányadik hatványok:
16(a -2.-en) •128³=
1024 • 64 (a -3.-on)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Remélem így érted: 16-2*1283=
és 1024*64-3=
Ha igen, akkor ez a megoldás:
Minden számot írj át 2 hatványára! (segít a prímtényezős felbontás
(24)-2*(27)3=
Hatvány hatványozásakor az alapot válozatlanul hagyjuk és a kitevőket szorozzuk:
2-8*221=
Azonos alapú hatványok szorzásakor az alapot meghagyjuk, és a kitevőket összeadjuk:
2-8+21=213 vagyis az első kifejezés a 13. hatványa kettőnek.
A másodiknál csak a számolást írom le:
1024*64-3=210*(26)-3=210*2-18=210-18=2-8 vagyis a második kifejezés 2-nek a -8. hatványa
0