Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
804
Egy traktor egyenletesen halad az egyenes úton. Hátsó kerekének átmérője kétszer akkora, mint az első. Add meg a két kerék

a, szélső pontjához tartozó kerületi sebességeinek,

b, szögsebességeinek és

c, fordulatszámainak

arányát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a,

A kerekek szélső pontjai ugyanazt az utat teszik meg ugyanannyi idő alatt, tehát a sebességük (kerületi sebesség) aránya 1.

b,

Legyen a kis kerék sugara r, a nagy keréké 2r. (1-es lesz az első kerék, 2-es a hátsó)

`v_("ker.")` = `omega_1*r` = `omega_2*(2r)`

`omega_1/omega_2=(2*r)/r` = 2

c,

`omega_1` = `2*pi*n_1`

`omega_2` = `2*pi*n_2`

`n_1/n_2` = `omega_1/omega_2` = 2
1