Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
588
Egy 10 kg tömegű testet, 3m/s sebességgel húz felfelé egy csörlő.
A, Mekkora a csörlő teljesítménye, ha a hatásfoka 0,6?
B, Amikor leáll a szerkezet, akkor a horog elromlik és a 10 kg tömegű test kezdősebesség nélkül 10 m magasról visszább esik. Mikor ér a lejtő aljára, ha a hajlásszög 30 fok és a súrlódása 0,4?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
hasznos teljesítménye, azt lefelejtettem a kérdésből.
0

Rajz mindenképpen segít, írd fel/rajzold fel a testre ható erőket.
m = 10 kg
v = 3 m/s
μ = 0,4
α = 30⁰
π = 0,6
h = 10 m
g = 9,81 m/s² → 10 m/s²

Ha felrajzoltad, akkor láthatod, hogy hat rá a húzóerő, amit ki is tudunk számolni.

F(húzó) = m·g·sinα + μ·m·g·cosα = 84,6 N

Ebből kitudjuk számolni a hasznos teljesítményt. (Feltételezem hogy a cső, elektromosan működik.)
Ph = F(húzó) · v
π·P(elektromos)= Ph·P(elektromos) = 423 W

Newton-egyenlet:
m·a = m·g·sinα - μ·m·g·cosα → a = 1,54 m/s²

Ebből kiszámítható az idő:
t = √2·s/a → √2·h/a·sinα = 5,1 m/s

1