Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladatban kérnék segítséget!

Főoldal » Középiskola » Fizika
757
A 16 literes, vasból készült fazék 80°C-os hőmérsékleten tele van vízzel. Mennyi vizet tölthetünk bele, ha 10°C-ra lehűl?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, fizika, segítség, házi, hőtágulás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

Szükség van a víz és a vas hőtágulási együtthatójára.

`beta_(H_2O)` = `1.3*10^(-4)` `1/(°C)`

`beta_(Fe)` = `3.6*10^(-5)` `1/(°C)`

V = 16 l

`DeltaV` = 80-10 = 70 °C

`DeltaV_(Fe)` = `beta_(Fe)*V*DeltaT`

`DeltaV_(H_2O)` = `beta_(H_2O)*V*DeltaT`

`DeltaV_(Fe)-DeltaV_(H_2O)` = `V*DeltaT*(beta_(Fe)-beta_(H_2O))` = `16*70*(1.3*10^(-4)-3.6*10^(-5))` = 0,10528 l víz fér még bele. (105,28 ml)
1