Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika háromszög területe

Főoldal » Középiskola » Matematika
454
Egy háromszög egyik oldala 3 cm-rel hosszabb, a másik oldal 3 cm-rel rövidebb, mint a harmadik oldal. A háromszög területe 54 cm2. Mekkorák a háromszög oldalai és mekkora legnagyobb szöge?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Terület, háromszög
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Héron képlet segít:

s = `(a+b+c)/2` = `(x+(x+3)+(x-3))/2` = 1,5x

s-a = 1.5x-x-3 = 0,5x-3

s-b = 0,5x

s-c = 0,5x-3

T = `root()(s(s-a)(s-b)(s-c))` = `root()(0.5x*(0.5x-3)x(0.5x+3))` = `x*root()(1.5*0.5(0.25x^2-9))` = 54

`1.5*0.5x^2*(0.25x^2-9)=54^2`

`0.25x^2=y` helyettesítés

`1.5*0.5*(y^2-9y) = 54^2`

y-ra megoldod.

y = 144, a másik gyök negatív.

x = `root()(y)` = 12 cm

A háromszög oldalai 9, 12 és 15 cm.

A területképletből ki tudod számolni a bezárt szögeket: (a legnagyobb szög a két kisebb oldal által bezárt szög)

T = `(a*b*sinalpha)/2`

`sinalpha` = `(2*T)/(a*b)` = `(2*54)/(9*12)` = 1

`alpha` = 90°.
0

Nagyon szépen köszönöm!!
0