Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
525
Egy optikai rácsot fehér fénnyel világítunk meg. A rács felbontja a fehér fényt komponenseire. Az ibolya és a vörös színek közül melyik elsőrendű maximuma lesz távolabb az elhajlási kép középpontjától?

A, vörös
B, ibolya
C, Hullámhossztól függetlenül, csak a rácsállandótól és a rács-ernyő
távolságtól függ a színek sorrendje.

Elvileg az A, a megoldás, de nem értem, hogy miért.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Rajz mindenképpen segítene.
Δs = d·sinα = λ
→ Ha nő a hullámhossz, akkor a sinα is nő.
→ A rácsállandó marad ugyanannyi.
sinα = λ/d
→ Tudjuk, hogy a szinusz függvény szigorúan monoton növekvő a hegyesszögek intervallumán.

tgα = x/l → x = l·tgα
→ Szintén szigorúan monoton növekő

Abból indultunk ki, hogyha a hullámhossz nő, akkor a távolság is nő. → Tehát függ a hullámhossztól, így a C válasz kizárva.

Innen már csak azt kell eldönteni, hogy a vörös vagy az ibolya színű fénynek hullámhossza a nagyobb. Függvénytáblában benne van, hogy melyiknek a nagyobb → A vörösnek.
1