Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Tudnátok segíteni ebben a számrendszeres feladatban?

Főoldal » Középiskola » Matematika
349
Egy számológép az 5-ös számrendszerben számol. Csak azt látjuk, hogy valaki beütött két számot: 10#₅ és #0₅, majd összeszorozta őket, és a következőt számot kapta #140₅. Sajnos a gép nem tud egy számjegyet kiírni, azért írja helyette a #-et. Mi lehet ez a számjegy?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

`10x_5` = x+25

`x0_5` = 5x

`x140_5` = `4*5+25+x*125`

A felírható egyenlet:

`5x*(x+25)` = 125x+45

`5x^2-45=0`

`x^2-9=0`

`x_(1,2)` = `pm 3` (negatív nem lehet)

A keresett számjegy a 3.
0