Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
476
Csatoltam a feladatot.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a,

Az állandó nagyságú erőknél egyenletesen változó mozgás van, az időben változó erőknél a gyorsulás is egyenletesen változik (rándulás, `m/s^3`). A mozgás végén nem közlünk vele erőt, a test egyenletesen mozog.

b,

1. szakasz: `a_1` = `F_1/m` = `2/4` = 0,5 `m/s^2`

2. szakasz: `a_2` = `a_1+(DeltaF)/m` = `0.5+4/4` = 1,5 `m/s^2`

3. szakasz: a gyorsulás már nem nő, elérte a maximális gyorsulást.

c,

1. szakasz (0-4 m): A 4 m utat 0,5 `m/s^2` gyorsulással tette meg.

`v_1 = a*t_1` `rightarrow` `t_1 = v/a`

`s_1` = `a_1/2*t_1^2` = `a/2*(v_1/a)^2` = `v_1^2/(2*a)`

`v_1` = `root()(2*a*s)` = `root()(2*4*0.5)` = 2 `m/s`

2. szakasz (4-8 m) A 4 m utat gyorsuló gyorsulással tette meg.

`a_2=a_1+j*t` `rightarrow` j=`(a_2-a_1)/t` = `1/t` `m/s^3`

`v_2` = `v_1+a_1*t_2+j/2*t_2^2` `rightarrow` `2+0.5*t+(1/t)/2*t^2` = `2+0.5*t+0.5*t = 2+t_2`

`s_2` = `s_1+v_1*t+a_1/2*t_2^2+j/6*t_2^3`

`8 = 4 + 2t_2 + 1/4*t_2^2 + 1/6*t_2^2`

`t_2` = 1,52 s

j = 0,658 `m/s^3`

`v_2` = 2+1.52 = 3,52 `m/s`

`a_2` = 1,5 `m/s^2`

3. szakasz (8-12 m) A 4 m utat egyenletesen gyorsulva tette meg.

`v_3=v_2+a_2*t_3`; `v_3=3.52+1.5*t_3` `rightarrow` `t_3=(v_3-3.52)/1.5`

`s_3` = `s_1+s_2+v_2*t_3+a_2/2*t_3^2`

`12 = 8 + 3.52*(v_3-3.52)/1.5+1.5/2*((v_3-3.52)/1.5)^2`

`v_3` = 4,9 `m/s`

A másodfokú egyenletek megoldását nem részletezem, ha nem baj.

A rándulás (jerk: j) egyébként úgy tudom, hogy nem középiskolás tananyag; a gyorsulás változását fejezi ki; pl a hullámvasutak vagy más változó gyorsulású rendszerek tervezésénél használják illetve veszik figyelembe.
1