Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika gyűjtőlencse

Főoldal » Középiskola » Fizika
472
Egy 10 dioptriás gyűjtőlencse az elé helyezett tárgyról valódi, nagyított képet alkot, a kép
és a tárgy egymástól való távolsága 45 cm. Határozd meg a tárgy- és képtávolságot!
Mekkora a nagyítás?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

f = `1/D` = 10 cm

k+t = 45 cm `rightarrow` t = 45-k

`1/f` = `1/k+1/t

`1/10 = `1/k+1/(45-k)`

`k_1` = 15 cm `rightarrow` `t_1` = 30 cm

`k_2` = 30 cm `rightarrow` `k_1` = 15 cm

Azt tudjuk, hogy nagyítás lesz vagyis a képnagyság (és a képtávolság) nagyobb, mint a tárgynagyság (tárgytávolság); tehát a második csak a jó megoldás.

N = `k/t` = `30/15` = 2
1