Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 10.-homorú tükör

Főoldal » Középiskola » Fizika
770
Egy homorú tükör görbületi sugara 40 cm. A tükör elé helyezett tárgytól a valódi,
nagyított kép 30 cm-re keletkezik. Határozd meg a tárgy- és képtávolságot! Mekkora a
nagyítás?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sugár, fizika, házi, help, Tükör, homorú, görbületi
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
r = 40 cm
f = r/2 = 20 cm
t = 30 cm

A látszólagos kép a tükör mögött keletkezik negatív k távolságra.

A leképzési törvény:
1f = 1/k + 1/t
Ebből a távolság:
1k = 1/f - 1/t
k = …. cm

A nagyítás:
N = k/t = x/30 = …
1