Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számrendszer

Főoldal » Középiskola » Matematika
372
2C2D a 16-os számrendszerben=443110 az x-es számrendszerben
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
3C2D-t akartál írni.
0


`3C2D_(16)` = `13*16^0+2*16^1+12*16^2+3*16^3` = `15405_(10)`

Akkor haladjunk sorban

Hárommal osztható. `3^5=243` ; `3^6` = 729; Ebből kiderül, hogy ez a szám hármas számrendszerben több, mint hatjegyű.

Néggyel nem osztható a szám.

Öttel osztható.

`5^5` = 3125; `5^6`= 15625 A számjegyek száma stimmel (hatjegyű ötös számrendszerben).

Ellenőrizzük le:

`0*5^0+1*5^1+1*5^2+3*5^3+4*5^4+4*5^5` = 5+25+375+2500+12500 = 15405.

Annyi jött ki, tehát a keresett számrendszer az ötös.
0