Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, körmozgás!

Főoldal » Középiskola » Fizika
456
Sziasztok! Valaki tudna segíteni a fizika házimban? Köszönöm :)
Egy traktor egyenletesen halad az egyenes úton. Hátsó kerekének átmérője kétszer akkora, mint az első.
Add meg a két kerék:
a) szélső pontjához tartozó kerületi sebességeinek arányát
b) szögsebességeinek arányát
c) fordulatszámainak arányát
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, segítség, házi, Körmozgás, átmérő, traktor
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a,

A kerekek szélső pontjai ugyanazt az utat teszik meg ugyanannyi idő alatt, tehát a sebességük (kerületi sebesség) aránya 1.

b,

Legyen a kis kerék sugara r, a nagy keréké 2r. (1-es lesz az első kerék, 2-es a hátsó)

`v_("ker.")` = `omega_1*r` = `omega_2*(2r)`

`omega_1/omega_2=(2*r)/r` = 2

c,

`omega_1` = `2*pi*n_1`

`omega_2` = `2*pi*n_2`

`n_1/n_2` = `omega_1/omega_2` = 2

Ahogy tapasztalatból is tudjuk, a kisebb keréknek nagyobb a fordulatszáma és a szögsebessége.
0