Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy 3dkg tömegű test 25m-ről földre ejtése

Főoldal » Középiskola » Fizika
367
Egy 3dkg tömegű testet 25méterről a földre ejtünk.
Mekkora a mozgási energiája földet éréskor?
Mekkora a sebessége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
m = 3 dkg → 0,03 kg
h = 25 m
g = 9,81 m/s² ∼ 10 m/s²
Ek = ?

Amikor a test esik, akkor csak a helyzeti energia hat rá, amikor pedig földet ér a helyzeti energia → kinetikus energiává alakul.

Ennek a kettőnek meg kell egyeznie az energiamegmaradás törvénye miatt, tehát:
m·g·h = 1/2·m·v²

Eh = m*g*h = 7,5 J
Ek = 1/2*0,03*x = 7,5
x = √500 m/s -> 22,36 m/s
Módosítva: 3 éve
0